Praktische informatieWanneer vinden de rondleidingen plaats?

De vooraf geplande rondleidingen vinden meestal plaats op zaterdagen en zondagen. Tijdens de schoolvakanties van Regio Zuid ook op enkele doordeweekse dagen. De data en starttijden kunt u vinden in de Agenda op deze website. Nieuwe data worden steeds circa 1-2 maanden vooraf bekendgemaakt.

 

Is vooraf aanmelden noodzakelijk?

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan tot uiterlijk een uur voor aanvang van de betreffende rondleiding. Een rondleiding gaat alleen door als er vooraf 1 of meer aanmeldingen zijn.

 

Hoe werkt het aanmelden?

Dit kan eenvoudig via de pagina met de Agenda of rechtstreeks via het digitale aanmeldformulier. Na het verzenden van het formulier ziet u de bevestiging van uw aanmelding in uw scherm. Het aanmelden duurt ongeveer 1 minuut.

 

Is het ook mogelijk om een aparte afspraak voor een (groeps)rondleiding te maken?

Jazeker. Dit kan als u een rondleiding wilt afspreken voor op een datum die niet op voorhand in de agenda staat of als u een aparte rondleiding wilt afspreken voor een kleine of grote groep. Bijvoorbeeld voor uw familie, vriendengroep of een teamuitje met collega’s. Vanwege mijn baan als docent ben ik hiervoor wel vooral aangewezen op de weekenden (al is buiten de vakanties meestal op een maandagmiddag ook een optie). Tijdens de schoolvakanties van Regio Zuid zijn er meer mogelijkheden bespreekbaar voor een rondleiding met verhalen op een doordeweekse dag. Voor het bespreken van de mogelijkheden kunt u mij mailen of bellen via de pagina Contact. 

 

Is het ook mogelijk om last minute een rondleiding af te spreken?

Soms is dit mogelijk. Uiteraard is dit afhankelijk van mijn privé-agenda. Neem hiervoor even telefonisch contact met mij op.

 

Hoeveel personen kunnen per rondleiding deelnemen?

Per vooraf geplande rondleiding kunnen maximaal rond de 30 personen deelnemen. Wanneer u mij contacteert voor een aparte rondleiding op aanvraag stemmen we de groepsgrootte samen af.

 

Zijn er kosten verbonden aan het bijwonen van een rondleiding?

Deelname is gratis. De rondleidingen met de soldatenverhalen zijn bedoeld als persoonlijk eerbetoon voor de soldaten. Aan dit initiatief is geen commerciële doelstelling verbonden.

 

Zijn de rondleidingen ook geschikt voor kinderen?

De rondleidingen zijn ook geschikt voor kinderen van circa 10 jaar en ouder.

 

Hoe verloopt een rondleiding?

We verzamelen bij de spiegelvijver. Die ligt recht voor de hoge toren van de kapel. Na een inleiding over de geschiedenis van de begraafplaats begint de wandeling. Tijdens de rondleiding staan de persoonlijke verhalen van de gesneuvelde Amerikaanse militairen centraal. Aan de hand van foto’s wordt verteld over hun levens en offers. Deelnemers worden telkens in de gelegenheid gesteld om een roos neer te leggen bij elke soldaat die wordt bezocht.

Er wordt o.a. aandacht geschonken aan soldaten die de Medal of Honor gekregen hebben, parachutisten, infanteristen, tanksoldaten, Joodse militairen, Afro-Amerikaanse militairen en militairen van de luchtmacht. Per rondleiding worden er ter variatie (deels) andere verhalen verteld. Hierdoor worden zoveel mogelijk soldaten bezocht en geëerd.

 

Gaan rondleidingen ook bij slecht weer door?

Als een rondleiding vanwege erg slecht weer of door overmacht (bijv. ziekte van de gids) niet kan doorgaan, dan wordt dit op de dag van de betreffende rondleiding uiterlijk een uur voor de aanvangstijd bekendgemaakt op deze website (zie hiervoor de pagina met de Agenda). Bij lichte neerslag kan de rondleiding gewoon doorgaan. 

 

Welke talen zijn beschikbaar voor de rondleidingen?

De vooraf geplande rondleidingen zijn in principe in het Nederlands. Wilt u graag een volledig Engelstalige rondleiding? Neem dan even contact op per mail. Dan kijken we naar de mogelijkheden voor een aparte afspraak.

 

Zijn de rondleidingen ook geschikt voor scholen?

Jazeker. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Scholen.

 

Wie is de gids?

Mijn naam is Jori Videc. Ik ben in 1992 geboren in Heerlen. Van jongs af aan heb ik grote interesse in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In het dagelijks leven ben ik docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs. Ik ben jarenlang gids geweest in het voormalige Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek en sinds circa vijf jaar geef ik rondleidingen op de Amerikaanse Begraafplaats. Tevens ben ik een van de auteurs van de boeken De Gezichten van Margraten, zij bleven voor altijd jong (2020) en The Faces of Margraten, they will remain forever young (2023). Inmiddels zijn er ruim 4000 exemplaren van verkocht. 

 

Neem ook eens een kijkje op de Facebookpagina.