De soldaten krijgen een gezicht en een verhaal

Reviews


Een zeer indrukwekkende rondleiding, uitstekend verzorgd door Jori Videc. Door jarenlang eigen onderzoek heeft Jori veel kennis en vertelt hij met enthousiasme en passie de meest aangrijpende verhalen. Door deze persoonlijke verhalen over de soldaten, compleet met foto’s, zie je niet alleen een kruisje maar tevens de persoon erachter. Heel bijzonder. Ondanks het slechte weer enorm genoten en zeker de moeite waard!

 

Danielle

Datum rondleiding: 30 december 2022


We hebben de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten bezocht met groep 8 van Basisschool De Wegwijzer en hebben daar tekst en uitleg gekregen van Jori Videc. Door middel van verhalen gebaseerd op eigen onderzoek wist hij de interesse binnen de groep juist aan te boren en vast te houden. Vooral de persoonlijke verhalen van de soldaten achter de graven gaven veel inzicht voor de leerlingen en werd als zeer indrukwekkend ervaren. De rondleiding kreeg hierdoor een persoonlijk tintje. Er was voldoende ruimte voor vragen uit de groep. Samengevat hebben wij deze excursie als een waardevolle aanvulling ervaren op ons thema WO2.

 

Leon Triepels

Datum rondleiding: 12 december 2022


Ik had individueel aangemeld. Rondleiding door Jori Videc was in één woord uitmuntend. Ingeleid met algemene informatie en vervolgens een aantal bezoeken aan gesneuvelde soldaten met bij elke soldaat een aangrijpend verhaal. Een echte aanrader.

 

Pierre Starmans

Datum rondleiding: 11 december 2022


Het was een buitengewoon boeiende rondleiding door een zeer deskundige en aimabele gids. Niet alleen is de persoon van de overledene, maar ook de militaire setting van hem of haar op intrigerende wijze voor het voetlicht gebracht. Geen seconde heeft verveeld.

 

John Lemmens

Datum rondleiding: 11 december 2022


In november een indrukwekkende rondleiding over de begraafplaats van Margraten gehad door Jori Videc. Wat een geweldig mooi initiatief van deze jonge, bevlogen geschiedenisdocent! Jori’s verhalen geven de tragisch omgekomen jonge mensen een gezicht. Je beseft dan weer, dat hier onder elk kruis een levensverhaal ligt, met enorm veel leed van nabestaanden. Hulde aan Jori, die geheel belangeloos deze geschiedenissen, die we nooit mogen vergeten, laat herleven.

 

Karel Möllenbeck

Datum rondleiding: 27 november 2022


Een indrukwekkende rondleiding die het verhaal vertelt van een aantal helden die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Mooie en ontroerende verhalen die je raken.

 

Carola

Datum rondleiding: 9 oktober 2022


De Classic Jaguar Club Zuid Limburg heeft op 9 oktober 2022 een rondleiding bijgewoond op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De begraafplaats is op zichzelf al zeer indrukwekkend. De verhalen die door Jori verteld werden geven een inkijk in de levens van de Amerikaanse soldaten die in en nabij Limburg gesneuveld zijn in de tweede wereldoorlog. De kruizen op de begraafplaats zijn identiek maar bij elk kruisje hoort een gezicht en verhaal. Tijdens de rondleiding wordt door Jori aan de hand van een aantal foto's de verhalen en gezichten van een aantal kruisjes ontsloten. Dit maakt dat de geschiedenis herleeft. Wij vonden de rondleiding en de verhalen zeer aangrijpend en nagenoeg iedereen heeft bij een of meerdere verhalen wel een traantje moeten wegpinken. De rondleiding was zeer de moeite waard. Zelfs na ruim 75 jaar blijft het ongelofelijk dat (vaak zeer jonge) Amerikaanse soldaten hun leven gegeven hebben om ons te bevrijden.

 

Geert

Datum rondleiding: 9 oktober 2022