Reviews


Met onze familie bezochten wij de begraafplaats in Margraten en als extra verdieping heeft Jori ons een rondleiding gegeven met prachtige en ontroerende verhalen van de soldaten die hun leven in de strijd verloren hebben voor onze vrijheid. Het was heel persoonlijk, beeldend en ontroerend zoals Jori de levensgeschiedenissen van deze jonge mensen wist te vertellen. We zijn onder de indruk!

 

Dian

Datum rondleiding: 8 mei 2024


De begraafplaats is een mooie plaats waar mensen begraven liggen, onder mooie geordende witte marmeren kruizen. Met op die kruizen een naam, een staat (bv. Texas), een aantal afkortingen en een sterfdatum. Ik wist dat het met de WOII te maken heeft. Na de rondleiding is deze plek voor mij gaan leven. De mensen kregen gezichten en een achtergrond met zich mee. In plaats van anonieme kruizen kregen de letters daarop een menselijker betekenis, zoon van en broer of neef van iemand. Er wordt ook verteld wat ze gedaan hebben en hoe en waar ze overleden zijn tijdens welk gevecht, in welk bataljon en met wie. Zeer indrukwekkend en emotioneel, zelfs nu zit ik dit met tranen in mijn ogen te typen. Wat een mooie ervaring en hoe mooi verteld door onze 31 jarige geschiedenis leraar.

Hans

 

Ik had de begraafplaats al eerder bezocht. Door de verhalen over de geschiedenis van 10 gesneuvelde militairen wordt het een stuk persoonlijker. Jori is zeer goed te verstaan, ook voor mijn slechthorende vrouw, en brengt de verhalen, en het algemene verhaal, met groot enthousiasme.

René

 

Zeer goede rondleiding door een gepassioneerde gids. Een geweldige inzet en prima verteller, wat eerbiedig dat je bij elk kruisje van de besproken soldaat een roos liet leggen. Respect voor je, Jori.

Jo

 

Datum rondleiding: 7 mei 2024


Prachtige rondleiding die me echt geraakt heeft. Onvergetelijk zoals Jori ons met veel gevoel en kennis heeft meegenomen in de verhalen van de dappere jonge soldaten en hun tragische dood. Heel veel dank!

Hedwig

 

Heel goed uitgelegd en erg interessant gemaakt om naar te luisteren.

Jasper

 

Indrukwekkend, de verhalen over de soldaten. Zo komen zij tot leven. Het verhaal bij de recent toegestuurde Shiphoed, kwam erg bij mij binnen. Jori Videc, de complimenten.

Joost Jeuken

 

Gids vertelde met ingetogenheid maar veel passie de verhalen van de soldaten, wist hierdoor de mensen 2 uur te boeien.

Paul Muijtjens

 

Het was een bijzonder mooie rondleiding met waardevolle informatie over het einde van de oorlog en het oprichten van de begraafplaats. Jonge mannen en een rode kruis verpleegster, in de bloei van hun leven in de hoop na een tijdje thuis te kunnen komen en hun geliefden in de armen te kunnen sluiten, hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Zo een mooi gebaar om rozen mee te nemen en de deelnemers bij de bezochte kruisen neer te laten leggen. Chapeau!

Anoniem

 

Datum rondleiding: 5 mei 2024


Een zeer interessante rondleiding van bijna 2 1/2 uur met in het 1e deel algemene informatie over het totstandkomen van deze begraafplaats en in het 2e deel een mooie inkijk in de jonge levens van 10 gesneuvelden. Top!

Jean-Pierre Cobben

 

Ik heb zelden zo'n mooie rondleiding meegemaakt. De bevlogen gids was een echte verhalenverteller. Hij had oog voor elke toehoorder, hij maakte de verhalen levend, bracht die met gevoel, hij had contact en de emotie was nooit gespeeld maar echt. Ook de kinderen (heel jong en ouder) werden geraakt door zijn verhalen. Ze wilden allemaal graag de roos neerleggen. Echt knap. Zijn leerlingen boffen met zo'n geschiedenisdocent.

Blok

 

Mijn man, ik en onze zoon van bijna 10 jaar oud vonden de rondleiding een hele waardevolle toevoeging aan het bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats. Jori vertelt over verschillende soldaten waardoor je een beter beeld krijgt van wat deze jongens voor onze vrijheid gedaan hebben. Het is ontzettend makkelijk om naar hem te blijven luisteren door zijn manier van vertellen.

Suzanne

 

Vandaag bezochten wij de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten. Wij konden aansluiten bij de rondleiding verzorgd door de gids Jori Videc. Jori is een echte verteller, boeiend en met respect over de levens van jonge soldaten. Jong en oud weet hij te boeien en bij het verhaal te betrekken. Deze rondleiding zou verplichte lesstof moeten zijn voor middelbare scholen. Bedankt Jori het was zeer indrukwekkend.

Wil Faut

 

Bij toeval aangesloten bij de rondleiding, onze kinderen van 15, 12 en 7 stonden bij ieder graf aandachtig te luisteren en hielpen met het leggen van de rozen. Deze rondleiding gaf onze 4 mei veel betekenis, het gaf een beeld bij de vele namen. Jori vertelt op een prettige en boeiende manier, speelt in op de verschillende leeftijden, weet jong en oud te boeien en neemt de tijd om de vragen te beantwoorden.

Sonja

 

Jori gaf een ontzettend mooie rondleiding die van het begin tot het einde boeide. Zijn kennis is enorm. Hij vertelt de verhalen over de gesneuvelde soldaten met veel compassie en respect en geeft onze bevrijders op deze manier echt een gezicht. Wij raden een rondleiding van Jori absoluut aan!

Familie Dreessen

 

Indrukwekkend, belangrijk deze mensen en hun verhalen levend te houden. Ontzettend fijn dat iemand hun verhalen vertelt. Fijne presentatie. Heel veel dank.

Charissa

 

Datum rondleiding: 4 mei 2024


Wij hebben met vier personen de rondleiding gevolgd en waren na afloop zeer onder de indruk. Jori is een zeer bevlogen en enthousiaste gids die je, als het ware, “ meeneemt “ naar de persoon waarover hij vertelt.

Will van Loon

 

Hele goede, boeiende rondleiding door zeer competente gids. Fijne manier van presenteren!

Thijs Schaepman

 

Datum rondleiding: 3 mei 2024


Gisteren namen mijn man en ik deel aan een rondleiding georganiseerd via Gilde Maastricht.
De gids Jori Videc is een echte verteller. De verhalen van de gesneuvelde Amerikaanse soldaten geven soldaten een gezicht, waardoor je je beter realiseert hoe wreed oorlog is en hoeveel jonge mensen hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. Ik was geraakt door de verhalen.

Gerda

 

In een woord geweldig. Met veel kennis en passie werden de verhalen van de soldaten verteld. Echt een aanrader.

Miranda 

 

Leerzame, levendige rondleiding met mooie, ontroerende verhalen. 

Wim

 

Samen met onze twee zonen (15 en 10 jaar) vanmiddag een zeer indrukwekkende rondleiding van Jori gekregen. Hij vertelde makkelijk en voor iedere leeftijd zeer begrijpelijk. Mede doordat hij contact heeft met familieleden van de omgekomenen, zijn de verhalen heel persoonlijk. De verhalen zullen wij niet vergeten.

Irene

 

Zeer mooie, interessante verhalen waar je stil van wordt. Georganiseerd door het Gilde Maastricht.

Ingrid Adamse

 

Datum rondleiding: 2 mei 2024

 


Geweldig interessante rondleiding. Gids met veel kennis van de Tweede Wereldoorlog. Door de persoonlijke verhalen van de gevallenen komt het allemaal nog veel meer binnen. Zeker een aanrader!!!

Ingrid Laval

 

In een paar zinnen is moeilijk samen te vatten wat een enorme kennis Jori heeft en uitstraalt tijdens de verhalen die hij vertelt.
Wat een belevenis met zo’n gids.

Mimi

 

Datum rondleiding: 28 april 2024


Mijn vrouw en ik vonden het een mooie, indrukwekkende en leerzame excursie. Ondanks dat we al ons hele leven regelmatig vertoeven op het kerkhof veel dingen gehoord die onbekend waren voor ons. Zeer goede gids, Jori. Voor herhaling vatbaar.

 

Theo Wijnant

Datum rondleiding: 13 april 2024


Vandaag mochten de leden van het Nederland America Instituut Limburg (NAIL) te gast zijn op de ABMC cemetery in Margraten.Onze gids Jori Videc, hoofdauteur van het book The Faces of Margraten, leidde ons rond over de begraafplaats. Na een uitleg over het ontstaan van de begraafplaats en de verplaatsingen van de geallieerden door bezet Nederland naar Duitsland, zijn we naar het ‘Field of Honor’ gelopen. Op een zeer bevlogen wijze wist Jori ons te boeien met diverse verhalen achter deze graven. Door de tour hebben wij een andere kijk gekregen over deze speciale locatie in het Limburgs landschap. Wij weten wederom dat onze vrijheid niet zomaar iets is, maar mede te danken hebben aan deze mannen en vrouwen. Jori namens NAIL een groot woord van dank.    

 

Today the members of the Netherlands America Institute Limburg (NAIL) were privileged to be guests at the ABMC cemetery in Margraten. Our guide Jori Videc, lead author of the book The Faces of Margraten, guided us through the cemetery. After explaining the beginning of the cemetery and the movements of the Allied Forces through occupied Holland to Germany, we walked to the Field of Honor. In a very inspiring way, Jori managed to captivate us with various stories behind these graves. The tour gave us a different perspective on this special location in the Limburg landscape. We know once again that our freedom is not just something, but we owe to these men and women. Jori on behalf of NAIL a big thank you.

 

Netherlands America Institute Limburg (NAIL)

Datum rondleiding: 24 maart 2024


Prachtige rondleiding gehad van Jori Videc. Enthousiaste en bevlogen verteller met veel kennis van zaken. Geen standaard rondleiding, de oorlog wordt door foto's en verhalen heel persoonlijk en we zien dat geluk, heldenmoed of gewoon domme pech kort bij elkaar liggen. Thuis, het grote boek [De Gezichten van Margraten] er bij gepakt en de verhalen van de soldaten nogmaals opgezocht. Indrukwekkend.
Jori, bedankt.

 

Hub Bracun

Datum rondleiding: 17 maart 2024


Met het bestuur van fanfare St. Blasius een rondleiding gekregen. Ondanks dat wij allen zeer dicht in de buurt van de Amerikaanse begraafplaats wonen en wij hier al vele keren zijn geweest, hadden wij nog nooit deelgenomen aan een rondleiding. Wij waren allemaal zeer verrast door de duidelijk uitleg van Jori en de vooral indrukwekkende persoonlijke verhalen van de soldaten die hun leven voor ons gegeven hebben. Wij kunnen het iedereen van harte aanbevelen. Ik was al onder de indruk maar nu nog meer. Hartelijk dank Jori.

 

Lieseth Vandenboorn

Datum rondleiding: 24 februari 2024


Indrukwekkende omgeving met een zeer goeie en informatieve rondleiding! Zeker aan te raden.

 

Sanna

Datum rondleiding: 17 februari 2024


Jori heeft ons een boeiende rondleiding gegeven, vergezeld van foto’s van de gesneuvelden en/of familie. Hij vertelt er heel enthousiast over. Ondanks het feit dat we al vele jaren adoptant zijn, waren er toch nieuwe dingen die nog onbekend waren. Een echte aanrader.

 

Jos en Truusje

Datum rondleiding: 4 februari 2024


Wat is Jori een bevlogen verteller. Met recht verteller en niet gids. Hij neemt je mee naar de gezichten en geschiedenis achter de gevallenen. Mooi om die Passie te zien.

 

Peter

Datum rondleiding: 7 januari 2024


Onze gids Jori Videc vertelde gepassioneerd zijn verhalen over de gesneuvelde soldaten en gaf ze hierdoor een gezicht. Zijn grote kennis over de begraafplaats maakte de excursie meer dan interessant. Zijn meegebrachte rozen mochten we bij de graven die we bezochten neerleggen, dat was zeer indrukwekkend. Zijn kennis en passie maakte ons bezoek aan deze bijzondere plek bijzonder. Dank hiervoor!

Nicole Linders

 

Een prachtige maar vooral indrukwekkende rondleiding! Jori neemt je mee naar de verhalen achter de gesneuvelde militairen. Niet alleen hun leven als militair maar ook daarbuiten wordt verteld. Ieder verhaal, in combinatie met de getoonde foto's, raakt je. Dan ga je echt goed beseffen welke prijs deze mensen hebben betaald voor onze vrijheid. Deze rondleiding zou verplichte lesstof moeten zijn voor alle middelbare scholieren in Nederland!

Patrick Mous

 

Datum rondleiding: 28 december 2023


We hebben een dag voor kerstmis een mooie rondleiding gehad. Jori spreekt met veel passie en respect, en vertelt daar mooi persoonlijke verhalen van de soldaten. Jori bedankt.

 

Richard Syen

Datum rondleiding: 24 december 2023


Met dank aan Jori zijn wij op deze koude winterdag een ervaring rijker geworden. Door de verhalen bij en over de gestorven strijders hebben we een goed beeld gekregen wie er voor onze vrijheid gevochten heeft. Hierdoor heeft de herdenking en rustplaats van de Amerikaanse strijders nog meer betekenis gekregen.

 

Niels

Datum rondleiding: 3 december 2023


Een zeer indrukwekkende rondleiding gehad met Jori Videc. Een gids die met eerbied maar ook vol passie de verhalen en achtergronden van de soldaten verteld. Super interessante nieuwe info gekregen, maar zeer zeker het feit dat deze helden nooit vergeten mogen worden. We hebben in de middag nog lang nagesproken over deze rondleiding.
Zeer zeker een aanrader, voor zowel jong als niet zo jong.😉

Tineke Hundscheid

 

Met alle gemak vertel je vlot en duidelijk het verhaal dat schuilgaat achter de grafsteen van de gesneuvelde militair. De vaak imposante en emotionele verhalen doen je beseffen welk een menselijk leed een oorlog vele generaties later nog steeds in haar greep houdt. Nu bijna tachtig jaar later. Het feit dat jij als vertegenwoordiger van een jonge generatie het verhaal achter al die graven levend houdt, zegt veel over jou als persoonlijkheid. Gedreven met als doel het verhaal doorvertellen en de luisteraar laten beseffen wat vrijheid kost. Het verhaal van hen die in dienst van de mensheid opkwamen tegen het onrecht en het kwaad van die tijd. Respect voor dit doel dat je belangeloos verwezenlijkt in je eigen vrije tijd. We komen uieraard graag nog een keer terug.

Geert en Conny Manders

 

Datum rondleiding: 19 november 2023


Ondanks het gure herfstweer was het een mooie, leerrijke en verassende rondleiding. Het kerkhof geeft voor mij nu een heel ander beeld. Jori is een man met passie voor de geschiedenis van Margraten en dat geeft hij door in zijn rondleidingen. Dus voor iedereen een aanrader, zeker wanneer je meer wil weten over de verhalen die schuilen achter de gevallen soldaten.

Marc-Surinx

 

Met respect en passie voor de geschiedenis van zij die hun leven gaven voor onze vrijheid hebben wij vandaag de verhalen gehoord van sommige van de soldaten die in Margraten hun rust hebben gevonden. Jori vertelt 't verhaal met passie en de verhalen hebben ons geraakt en bewijzen eens te meer dat "We will not forget" belangrijk is om levend te houden voor alle generaties. Deze bevlogen en (voor ons verrassend) jonge gids en de verhalen kunnen wij dus van harte aanbevelen en wij hopen nog meer verhalen te mogen horen...

Peter & Marjolijn Overeijnder

 

Het was een erg indrukwekkende ervaring voor mij en mijn partner, ondanks het slechte weer dat we hebben moeten trotseren.
We hebben een goed en duidelijk beeld gekregen met wat zich heeft afgespeeld destijds, en vooral ook het vele leed dat zich heeft voorgedaan. Bedankt Jori.

Giovanni

 

Datum rondleiding: 5 november 2023


Om het WO2 project in groep 7 & 8 van OBS de Tovercirkel op een indrukwekkende manier af te ronden, was Jori met veel enthousiasme bereid om een prachtige rondleiding te geven op de begraafplaats in Margraten. Ongelooflijk hoe Jori met heel veel eerbied en passie vertelt over de verhalen achter de gevallen militairen. Niet alleen wij als leerkrachten, de begeleidende ouders, maar ook zéker de kinderen waren enorm onder de indruk. Prachtig om Jori zo gepassioneerd aan het woord te horen. Wij willen jou nogmaals enorm bedanken dat je dit voor ons, in je vrije tijd, hebt gedaan. Mooi dat jij deze jongere generatie hebt laten inzien waarom het zo belangrijk is om deze verhalen levend te houden. Onze dank is groot! 

 

OBS De Tovercirkel Heerlen

Datum rondleiding: 2 november 2023


Onze gids wist ontzettend veel te vertellen. We konden merken dat hij heel veel achtergrondinformatie had ingewonnen, en hij wist zo deze rondleiding zo boeiend te maken dat er snel twee uur voorbij waren gevlogen, voordat ik dat in de gaten had.
Hij maakte het ook erg respectvol door bij elk graf waar hij over vertelde, door iemand uit de groep, een roos neer te laten leggen en even een moment van rust in te lassen. Deze rondleiding heeft een diepe, ontroerende indruk achtergelaten.

 

Birgit

Datum rondleiding: 18 oktober 2023


In een woord geweldig, leerzaam en een heel kundige gids, die heel veel weet over de geschiedenis en genealogie van de soldaten die hier rusten. Nogmaals chapeau.

Guus van Moerkerk

 

Wij waren zeer onder de indruk van de verhalen achter de namen van de soldaten die voor onze vrijheid hebben gestreden. Door de persoonlijke verhalen die Jori ons vertelde komt de opoffering van deze soldaten nog meer tot de verbeelding en heeft het bij ons diepe indrukken achtergelaten. Verder zeer bewonderenswaardig dat Jori dit alles op vrijwillige basis doet. Ik kan deze rondleiding dan ook aan iedereen aanbevelen.

Monique van Sluijsdam

 

Datum rondleiding: 15 oktober 2023


Tijdens onze familiedag hebben wij een rondleiding gekregen van Jori met verhalen over de Amerikaanse soldaten. Hij heeft enorm veel kennis en vertelt de verhalen vol passie waardoor iedereen, zelfs kleine kinderen, vol geboeid aan het luisteren zijn. De verhalen grijpen je aan en doordat de soldaten een gezicht krijgen, blijft dit je bij. Het is echt een enorme aanrader!

Dominique

 

We vonden deze rondleiding heel leerzaam en indrukwekkend! De verhalen die je (op een hele gefascineerde manier) vertelde maakten het bezoek extra bijzonder! Je maakte het heel persoonlijk, ook door de vele foto's. De hele groep stond ademloos te luisteren, en werden stil van de vreselijke ervaringen die de slachtoffers hebben moeten meemaken. Door jou weten we het weer heel zeker, dit verhaal mag nooit vergeten worden!

Trudy van Dijk

 

Datum rondleiding: 1 oktober 2023


Ik zou iedereen aanraden (minimaal) een keer naar Jori's verhaal te gaan luisteren. Door de enorm interessante geschiedenis en aangrijpende verhalen ben je geen moment afgeleid. Jori is een wereldverteller.

 

Luuk

Datum rondleiding: 30 september 2023


Wij komen bijna elk jaar wel een keer op de begraafplaats maar door de indrukwekkende rondleiding van Jori zullen volgende bezoeken heel anders zijn. Zijn boeiende verhalen geven zowel de gesneuvelde soldaten als de begraafplaats een geheel nieuw en indrukwekkend gezicht.

Eric Huiskes

 

Wij waren met zijn vieren en alle vier waren we diep onder de indruk van de persoonlijke verhalen die verteld werden door jou. Dit deed je overigens op een manier die veel respect en lof verdiend. Geweldig dat een zo, relatief jong iemand, deze verhalen levend houdt en zich hier zo voor inzet. Chapeau. Wij zullen in ieder geval iedereen aanraden deel te nemen aan een van jouw rondleidingen. Keep up the good work. Deze mannen en vrouwen die hebben gezorgd voor onze vrijheid mogen nooit vergeten worden.

Henriëtte Schol

 

Datum rondleiding: 23 september 2023


Via de folder bij Roompot hebben contact opgenomen en hebben we met Jori een afspraak gemaakt voor een rondleiding.
We werden met z’n 2’en fantastisch ontvangen en rondgeleid. Zeer interessante verhalen met heel veel passie verteld!
Heel erg aan te raden contact met hem op te nemen of via de site je aan te melden voor een geplande rondleiding. Jori bedankt voor deze fantastische ervaring!

 

Paul en Sophie

Datum rondleiding: 9 september 2023


Heel interessant, de persoonlijke informatie van de soldaten en ook de historie van het ontstaan van de begraafplaats.
Ook ruim de tijd genomen, excursie van meer dan 2 uur.

 

Jan Martens

Datum rondleiding: 3 september 2023


We zijn zelf al vaker op Margraten geweest maar niet zoals vandaag. We vonden het een geweldige, indrukwekkende rondleiding door Jori. Hij wist ons echt de bevrijders die zijn gesneuveld een gezicht te geven. Rustige en duidelijke uitleg. Komen zeker nog een keer terug.

Arno en Renate van den Berg

 

Door de verhalen en foto's bij de graven en de muur, worden de namen jonge mannen die jouw zoon had kunnen zijn. Zo beeldend en aansprekend. De begraafplaats is al zo indrukwekkend maar door de rondleiding is het nog duidelijker dat oorlog alleen maar verliezers geeft.

Rene en Agnes Hollander Suelmann

 

Op een boeiende, informatieve en onderhoudende wijze neemt gids Jori je mee in het ontstaan van de begraafplaats. Met pakkende verhalen brengt hij enkele soldaten die voor onze vrijheid gesneuveld zijn weer een beetje tot leven. En dit zonder sentimenteel te worden of door te schieten in obligate emoties. Een echte aanrader dus.

Erik Venema

 

Indrukwekkend om het verhaal achter de graven te horen, dat maakt het persoonlijker. Jori heeft zeer veel kennis zowel van de begraafplaats als van de geschiedenis van WOII. Zijn rondleiding is een absolute aanrader.

Thomas van der Valk

 

Datum rondleiding: 19 augustus 2023


Een heel mooie ervaring om met iemand over de onbekende verhalen van onze bevrijders te horen. Je kunt ze natuurlijk niet van ze allemaal horen. Maar de keuze die je ons vertelde van een paar mensen die er liggen was heel mooi. Ook uitleg over de plek hoe die is ontstaan. Heel erg bedankt.

 

Cor Stans

Datum rondleiding: 16 augustus 2023


Echt de moeite waard om de afstand van West Brabant naar Margraten voor te overbruggen! Jori Videc vertelt heel respectvol en vanuit zijn passie om deze strijders een gezicht te geven. Zeker voor herhaling vatbaar!

Monique Kruf-Peters

 

Wat een bijzondere en indrukwekkende rondleiding. Door de boeiende en gepassioneerde verhalen en manier van vertellen krijgen de namen en graven een verhaal. Jori weet op respectvolle manier over de gesneuvelde soldaten en het verhaal achter Margraten te vertellen. Het leggen van een roos bij elk graag zorgt voor een waardige toevoeging. Fijn dat er mensen zoals Jori zijn die het verhaal achter deze gesneuvelde soldaten levend houden, zeker in deze tijd.

Stefan Fleury

 

Wat een indrukwekkende rondleiding. Margraten is altijd al een plek om stil van te worden, maar door de gesneuvelde soldaten "persoonlijk" te leren kennen raakt het je nog meer. Met veel respect vertelt Jori het verhaal. Het neerleggen van een roos bij de graven vind ik persoonlijk een waardige toevoeging. Zodat niemand wordt vergeten die zijn of haar leven voor onze vrijheid heeft gegeven. Ik zou zo weer een rondleiding boeken. Jori weet veel en boeiend te vertellen en ik ben heel benieuwd naar de andere verhalen die hij nog te vertellen heeft. Nogmaals dank voor de rondleiding

Anna

 

Het was erg interessant en mooi om te zien. Erg vreemd dat ik eigenlijk al heel erg lang in Margraten kom (woont familie) maar nog nooit op de begraafplaats ben geweest. Ik ben blij dat ik deze week op Facebook zag dat er rondleidingen gegeven werden.
Dank je wel Jori voor de duidelijke uitleg.

Marie-Jose Luijten

 

Datum rondleiding: 13 augustus 2023


De rondleiding is boeiend en getuigt van een grote betrokkenheid bij de gesneuvelde soldaten. Je kijkt naar het portret van een Amerikaanse jongeman, in de bloei van diens leven, luistert naar wie hij was, waar hij vandaan kwam, wie en wat hij achterliet, zijn rol in de poging Europa te bevrijden. Je hoort wat er mis ging waardoor hij nu hier begraven ligt. Heel indrukwekkend. Jori weet het respectvol en indringend over te brengen. Van de grote getallen, de rijen witte kruizen, ga je naar de individuele militairen die op deze manier weer even tot leven komen en niet zullen worden vergeten.

 

Madeleine Holtzer

Datum rondleiding: 9 augustus 2023


Heb samen met mijn schoonzus de rondleiding gevolgd. Jori heeft verteld over de geschiedenis en het ontstaan van het kerkhof. Daarna hebben we een tiental graven bezocht. Jori vertelde over elke gesneuvelde het verhaal, leven, overlijden van die persoon. Dit alles op een zeer boeiende en respectvolle wijze. Hij had rozen meegenomen. Degenen die mee liepen met de rondleiding konden om de beurt bij elk van de 10 bezochte graven een roos leggen. Een heel mooi gebaar. Hij koopt de rozen zelf. Ik kan iedereen aanraden een rondleiding van Jori te volgen!

Olga Park

 

Met wat een geweldige passie en kennis heeft Jori ons rondgeleid op deze indrukwekkende Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Wanneer je deze plek alleen bezoekt is het al heel indrukwekkend, maar met de achtergrondinformatie van diverse graven word het echt heel bijzonder. Met heel veel dank, Rima & Eric.

Eric Bulthuis 

 

Wat een mooie excursie, prachtig hoe hij alles uitlegde. En wat wij ook prachtig vonden is dat er mensen waren uit Denver die een boek kregen aangeboden geschreven door Jori en dan signeren. Blijf deze rondleidingen geven. Zo blijft dit voorbestaan.
Bedankt voor de mooie leerzame rondleiding.

Jo en Josien Dieterich

 

Ik kom ieder jaar naar de begraafplaats en elke keer weer word ik stil bij het zien van al die graven. Het is niet te bevatten wat deze soldaten (en ook niet te vergeten de slachtoffers die op andere begraafplaatsen zijn begraven) voor offers hebben gebracht. De rondleiding doet mij door de vertelde verhalen nog meer beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ik hoop dan ook dat de rondleidingen een blijvend karakter behouden zodat ze niet vergeten worden en wij blijven beseffen hoe goed dat wij het hebben.

Wim

 

Datum rondleiding: 5 augustus 2023


Wat bijzonder om de mens te leren kennen achter het graf... Het maakt het zoveel realistischer, het raakt je nog meer.
Wat wist je enorm veel te vertellen. Mooi ook dat je er zoveel foto's bij je had. En dat we bij ieder waar je over gesproken hebt een witte roos bij zijn/haar graf konden neerleggen, dit vonden we echt iets extra's toevoegen. Heel respectvol.
We komen zeker nog eens terug voor al je andere verhalen.
Bedankt voor je rondleiding.

 

Math en Anita Verwielen

Datum rondleiding: 3 augustus 2023


Heden met mijn zoon een zeer informatieve rondleiding gehad op de American Cemetery Margraten. Persoonlijke begroeting door Jori. Vanaf begin rondleiding vertelt Jori met passie en enthousiasme waardoor je meegetrokken wordt in zijn verhalen over enkele gesneuvelden. Elke rondleiding worden er andere gesneuvelden belicht. Mooi dat er bij elk besproken gesneuvelde een bloemetje wordt gelegd. Zeer interessant en leuk voor jezelf en of met familie en vrienden. Aanrader.

Leon Senden

 

Afgelopen zondag een rondleiding van Jori mogen meemaken. Het was interessant, mooi maar vooral met veel respect voor de soldaten. Ik kom vaak met mijn vader naar de begraafplaats om "onze" soldaten een bloemetje te brengen. Jori houdt hen met de prachtige verhalen levend. Dank hiervoor.

Renate

 

Afgelopen zondag een rondleiding gehad. Heel indrukwekkend en interessant. De gids weet echt alles en je kon alle vragen stellen. Echt een aanrader. 

Johann Moormann

 

Mijn man en ik hebben vanmorgen genoten van de door Jori verzorgde rondleiding.
De soldaten kregen hierdoor echt een gezicht. Het werd duidelijk en informatief verteld, daardoor heel boeiend.

Paula Crijns

 

Ik ben dankbaar dat er iemand is zoals jij, een bevlogen jongeman, die door zijn eigen familiegeschiedenis, de verhalen over al de jongemannen en vrouwen die voor onze vrijheid gestorven zijn, levend houden. Deze rondleiding heeft me diep geraakt daar ik ook moeder ben. Ik hoop dat de waanzin die oorlog is ooit zal stoppen.

Ilonka Timmermans

 

Op deze zondagmorgen een zeer aangrijpende en mooie rondleiding van Jori gehad.

Martin

 

Datum rondleiding: 30 juli 2023


Echt een aanrader! Jori Videc kan super goed het verhaal over de militaire begraafplaats in Margraten vertellen. Zo krijgt elk graf een gezicht met zijn eigen verhaal.

 

Nikki

Datum rondleiding: 23 juli 2023


Zeer interessante rondleiding door zeer kundige gids. Jori is gepassioneerd en gaat geen vraag uit de weg. We waren al tientallen keren op de begraafplaats geweest doch hebben we het verhaal nog nooit van zó dichtbij beleefd! Warm aanbevolen (ook bij koud weer)!

 

Wim Cremers

Datum rondleiding: 16 juli 2023


Mijn vrouw, ik en zeker mijn zoon van 12 vonden het heel mooi en indrukwekkend. Met name mijn zoon vond het zeer interessant en vond het plaatsen van de rozen ook erg mooi.

 

Wilco Dekker

Datum rondleiding: 16 juli 2023


Ik vond het echt super goed uitgelegd en ik vond het super mooi dat ik bij de rondleiding van zondag 16 juli bij drie graven een roos mocht leggen.

 

Jurre Dekker

Datum rondleiding: 16 juli 2023


Met mijn 1e jaars groep Sociaal werk van het Summa college naar een rondleiding op de begraafplaats geweest. Jori weet bij bijna elk graf boeiend te vertellen en weet leuke details. Hij heeft passie voor zijn vak. Dit houdt studenten bij de les en zij stellen veel vragen. Het was 33 graden en de studenten moesten 2/2,5 uur reizen, maar waren van begin tot eind geboeid. Een erg 'leuke', leerzame en interessante ervaring.

 

Willemijn

Datum rondleiding: 12 juni 2023


Hele interessante rondleiding, erg rustig en fijn uitgelegd!

 

Charlie Compagnie, Command & Control Ondersteuningscommando, Koninklijke Landmacht

Datum rondleiding: 7 juni 2023


De rondleiding die wij bijgewoond hebben vonden wij heel bijzonder. Jori vertelt met veel respect over de militairen en in ons geval ook 1 vrouw die bij het Rode Kruis gediend heeft. De zeer persoonlijke verhalen waren heel indrukwekkend dankzij de jarenlange research die hij verricht heeft en nog verricht. Jori heeft ons daarnaast veel wetenswaardigheden verteld over de begraafplaats.

 

Marjo

Datum rondleiding: 4 juni 2023


Op 2e pinksterdag een spontaan bezoek gebracht aan de begraafplaats. Bij ingang meegeluisterd wat er verteld werd. Er was door een klein groepje een rondleiding geboekt en we mochten gewoon aansluiten. Een heel interessant 1,5 uur gehad. De verhalen van meerdere gevallenen werden uitgebreid verteld, zo ging het nog meer leven. Echt top !

 

Carin

Datum rondleiding: 29 mei 2023 (Memorial Day)


Tijdens Memorial Day volgde ik de rondleiding van Jori. Gedurende de hele rondleiding vertelde Jori op een begrijpelijke manier de verhalen van de soldaten van Margraten. Opvallend hierbij was met name dat hij niet de ‘standaard’ verhalen vertelde, maar een bijzondere selectie had gemaakt. Hij is een meeslepende verteller die over zeer diepgaande kennis beschikt en met bijzondere betrokkenheid met de nabestaanden. Absoluut een aanrader!

 

Scott

Datum rondleiding: 29 mei 2023 (Memorial Day)


Zeer interessante rondleiding met veel informatie over historie kerkhof en aangrijpende verhalen over begraven militairen. Dit alles op een prima wijze verteld met ongelooflijke feitenkennis van historisch onderzoeker. Een aanrader voor jong en oud.

 

Rob Huydts

Datum rondleiding: 29 mei 2023 (Memorial Day)


Een goede rondleiding, is gepassioneerd over wat hij vertelt en is blij om vragen te beantwoorden.

 

Jim

Datum rondleiding: 29 mei 2023 (Memorial Day)


Met 11 personen spontaan aangesloten bij de rondleiding op eerste pinksterdag. De 5 pubers liepen voorop zo interessant vonden ze het. Het was een zeer boeiend verhaal. Zo krijgen de soldaten echt een gezicht.

 

Silvie Bekkers

Datum rondleiding: 28 mei 2023


Jori nam alle tijd, had op alle vragen antwoord en was ook erg lief met onze zoon. We hebben uiteindelijk velen graven bezocht en zeer indrukwekkende verhalen gehoord. Jori kan erg goed vertellen en heeft als je doorvraagt veel achtergrond informatie. Heel respectvol heeft hij rozen voor elk bezocht graf. Hij wekt de overledene met zijn en haar verhaal weer eventjes tot leven...Margraten mag trots zijn op Jori Videc die dit alles geheel belangeloos en vol overgave doet!

 

Sam

Datum rondleiding: 14 mei 2023


Twee keer de rondleiding gedaan. De tweede keer was nog boeiender dan de eerste keer. Jori weet naast alle details voornamelijk heel spannend te vertellen, waardoor een graf met een naam tot een levendig verhaal wordt.

 

Sebastiaan

Datum rondleiding: 14 mei 2023


De privérondleiding op Margraten door de bevlogen geschiedenisdocent Jori Videc heeft diepe indruk op ons gemaakt. Jori geeft de soldaten een gezicht. Door zijn verhalen zijn wij ons nog meer bewust geworden van de grote opofferingen die de Amerikaanse soldaten zich getroost hebben opdat wij in vrijheid konden leven. Wij stelden onszelf de vraag of wij onze zonen naar Oekraïne zouden laten vertrekken om te vechten tegen Poetin. Wij weten wel zeker van niet. Des te bijzonderder is het dat de Amerikanen dat indertijd wel voor ons hebben gedaan. Jori ziet het als zijn missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken met zijn verhalen. Bij ons is hij daar zeker in geslaagd. Voor ons was het een hele bijzondere, leerzame en af en toe ook emotionele ervaring die wij niet hadden willen missen. Zo’n docent gun je iedereen!

 

Bate Boschma en Janny Kamminga

Datum rondleiding: 10 mei 2023


Vandaag 4 mei, op de dag van de Dodenherdenking, deze indrukwekkende begraafplaats bezocht met onze drie kinderen. De verhalen van Jori hebben deze plaats nog meer een gezicht gegeven. De sprekende verhalen die op een zeer boeiende wijze werden verteld en ook de roos die bij ieder graf met verhaal mocht worden gelegd, zullen er zeker voor zorgen dat de verhalen in onze gedachten blijven, zowel bij ons als bij onze kinderen. Heel erg bedankt voor deze waardevolle aanvullende verhalen. Erwin en Tsjitske en kinderen.

 

Erwin en Tsjitske Boschma

Datum rondleiding: 4 mei 2023


Wat een indrukwekkende rondleiding!! Met veel passie en kennis nam Jori ons mee in de verhalen achter de overleden soldaten. Jori betrok de kinderen op een leuke manier bij de rondleiding. Jori, respect voor je inzet voor degenen die de ultieme prijs voor onze vrijheid betaalden. Nogmaals bedankt!

 

Koen

Datum rondleiding: 10 april 2023


De verhalen die Jori heeft verzameld zijn fenomenaal. Je gaat echt met een ander oog naar de duizenden graven kijken. Het feit dat Jori zijn vrije tijd geeft om deze verhalen zelf te vertellen maakt hem een bijzonder een eervol persoon. Zelden meegemaakt.

 

Mark en Karen

Datum rondleiding: 24 februari 2023


Een zeer indrukwekkende rondleiding, uitstekend verzorgd door Jori Videc. Door jarenlang eigen onderzoek heeft Jori veel kennis en vertelt hij met enthousiasme en passie de meest aangrijpende verhalen. Door deze persoonlijke verhalen over de soldaten, compleet met foto’s, zie je niet alleen een kruisje maar tevens de persoon erachter. Heel bijzonder. Ondanks het slechte weer enorm genoten en zeker de moeite waard!

 

Danielle

Datum rondleiding: 30 december 2022


We hebben de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten bezocht met groep 8 van Basisschool De Wegwijzer en hebben daar tekst en uitleg gekregen van Jori Videc. Door middel van verhalen gebaseerd op eigen onderzoek wist hij de interesse binnen de groep juist aan te boren en vast te houden. Vooral de persoonlijke verhalen van de soldaten achter de graven gaven veel inzicht voor de leerlingen en werd als zeer indrukwekkend ervaren. De rondleiding kreeg hierdoor een persoonlijk tintje. Er was voldoende ruimte voor vragen uit de groep. Samengevat hebben wij deze excursie als een waardevolle aanvulling ervaren op ons thema WO2.

 

Leon Triepels

Datum rondleiding: 12 december 2022


Ik had individueel aangemeld. Rondleiding door Jori Videc was in één woord uitmuntend. Ingeleid met algemene informatie en vervolgens een aantal bezoeken aan gesneuvelde soldaten met bij elke soldaat een aangrijpend verhaal. Een echte aanrader.

 

Pierre Starmans

Datum rondleiding: 11 december 2022


Het was een buitengewoon boeiende rondleiding door een zeer deskundige en aimabele gids. Niet alleen is de persoon van de overledene, maar ook de militaire setting van hem of haar op intrigerende wijze voor het voetlicht gebracht. Geen seconde heeft verveeld.

 

John Lemmens

Datum rondleiding: 11 december 2022


In november een indrukwekkende rondleiding over de begraafplaats van Margraten gehad door Jori Videc. Wat een geweldig mooi initiatief van deze jonge, bevlogen geschiedenisdocent! Jori’s verhalen geven de tragisch omgekomen jonge mensen een gezicht. Je beseft dan weer, dat hier onder elk kruis een levensverhaal ligt, met enorm veel leed van nabestaanden. Hulde aan Jori, die geheel belangeloos deze geschiedenissen, die we nooit mogen vergeten, laat herleven.

 

Karel Möllenbeck

Datum rondleiding: 27 november 2022


Een indrukwekkende rondleiding die het verhaal vertelt van een aantal helden die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Mooie en ontroerende verhalen die je raken.

 

Carola

Datum rondleiding: 9 oktober 2022


De Classic Jaguar Club Zuid Limburg heeft op 9 oktober 2022 een rondleiding bijgewoond op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De begraafplaats is op zichzelf al zeer indrukwekkend. De verhalen die door Jori verteld werden geven een inkijk in de levens van de Amerikaanse soldaten die in en nabij Limburg gesneuveld zijn in de tweede wereldoorlog. De kruizen op de begraafplaats zijn identiek maar bij elk kruisje hoort een gezicht en verhaal. Tijdens de rondleiding wordt door Jori aan de hand van een aantal foto's de verhalen en gezichten van een aantal kruisjes ontsloten. Dit maakt dat de geschiedenis herleeft. Wij vonden de rondleiding en de verhalen zeer aangrijpend en nagenoeg iedereen heeft bij een of meerdere verhalen wel een traantje moeten wegpinken. De rondleiding was zeer de moeite waard. Zelfs na ruim 75 jaar blijft het ongelofelijk dat (vaak zeer jonge) Amerikaanse soldaten hun leven gegeven hebben om ons te bevrijden.

 

Geert

Datum rondleiding: 9 oktober 2022